Elektromos fűtések fajtái

Konvekciós fűtés az elektromos konvektoroknál

konvekciós fűtésA panelek (valójában konvektorok) fűtésmechanizmusa a következő: a fűtőtest alján beáramlik a hideg levegő, mely a panel belsejében a lamellás fűtőegységen keresztül felmelegszik, és a magas hőmérséklet különbség miatt az előre nyúló bordákon keresztül a meleg levegő beáramlik a légtérbe.

Nincs benne sem ventilátor, se izzószál, mely égetné és keringetné a port, az egészségre semmilyen ártalmas, vagy kétes fizikai és élettani hatást nem okoz, egyszerűen, a termodinamika (hideg és meleg levegő fajsúlykülönbsége) elvén működik.

A fali fűtőpanelekkel elérhető konvekciós (levegő) fűtés kicsit hasonló a hagyományos, vizes radiátorok fűtési mechanizmusához, így hasonló elhelyezést is kívánnak. A legjobb hatásfokot megfelelő magasságban a falra szerelve adják le.

konvekciós fűtésFontos, hogy a konvekciós fűtést ne keverjük az infrafűtéssel, hiszen az infrafűtés közvetítő közeg (levegő) nélkül működik.

(Boltjainkban gyakran keverik a két fűtési mechanizmust és pl. norvég infrapanelt keresnek…)

Az elektromos konvektorok (fűtőpanelek) és a konvekciós fűtés hosszú idő óta nagy népszerűségnek örvendenek az észak- és nyugat-európaiak körében.

Tiszta fűtési mód, a kazánoknál és más rendszereknél lényegesen olcsóbban és egyszerűbben telepíthetőek.

A napjainkban forgalmazott konvektorok már általában lamellás speciális alumínium ötvözet fűtőbetéttel és kerámia maggal melegítik a lemezek között áramló levegőt. Ez az egysoros, kétsoros vagy X keresztmetszetű fűtőbetét hővédelemmel ellátott, csak 3-400 fokos hőmérsékleten működik, így a hatásfoka is jobb, mint a régi izzószálas fűtőtesteké!

Fontos, hogy így egészségre sem ártalmas, mert nem égeti el a szennyeződéseket, amelyek a tüdőbe kerülve problémát okoznának.

Általában beépített, ritkábban pedig cserélhető termosztát végzi a vezérlést elektronikusan (processzoros vezérlés) vagy nagyon ritkán mechanikus ki- és  bekapcsolással. Általában nincs teljesítmény vezérlés, vagy megy vagy nem a teljes teljesítménnyel:)


BŐVEBBEN A FŰTŐKÉSZÜLÉKEK FAJTÁIRÓL ITT!


Infrafűtés infrapanel és infra fűtőpanelek esetén

Infrafűtés előnyei és élettani hatása

infrafűtésAz infrafűtés ugyanolyan érzést kelt, mint a nap sugárzása. Helyettesíti a nap melegét,nem csak jó közérzetet nyújt, hanem az egészségünkre is számtalan jó hatást gyakorol.

Gyógyászati célokra először Japánban kezdték használni a 70-es években. Az infravörös sugárzás tiszta melegítő sugárzás. Nem okoz kellemetlen bőrfelmelegedést, hanem eljut a mélyebb szövetrétegekhez, és ott fejti ki pozitív hatását.

Infrafűtés mechanizmusa, miért takarékos?

Normál esetben van valamilyen  fűtőtestünk vagy fűtött padlónk, amely folyamatosan melegíti a levegőt, keveri a port.  Ezzel szemben az infrapanel nem a levegőt melegíti és használja hő közvetítőként, (ez csupán másodlagos feladata) hanem az adott helyiségben lévő élő szervezetet és az ott található berendezést minden tartozékával együtt melegíti fel és ezek folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt.

Mindezt teszik az általános fűtési módoknál 2-4 C fokkal alacsonyabb hőmérsékleten, de azonos, vagy inkább magasabb, komfortosabb hőérzet mellett.

Az infrafűtés esetében, minden, ami az adott helyiségben található, kezdve a falaktól, a bútorok, a berendezési tárgyak, a padlóig egyszóval minden fűtőtestként működik! Az infrasugarak minden irányban sugározva melegítik fel a környező tárgyakat és a falakat.

A helyiség hőmérsékletéhez képest túlmelegíti azokat 1-2 fokkal, és mivel a tér mindig igyekszik kiegyenlíteni a hőmérséklet különbséget a levegő és a tárgyak közt, így a „holtidőben” amikor a termosztátunk kikapcsolja a paneleket (mivel elérte a beállított értéket), ezek a felületek kezdenek „fűtésbe” és visszaadják a bennük lévő csekély, de mégiscsak plusz hőt minden energiafelhasználás nélkül.

Többek közt az előbbiek miatt ismeretlen fogalom a penészesedés az infrafűtéses lakásokban!

infrafűtés előnyei

Ez a fűtési mód mint említettük lehet önálló vagy kiegészítő fűtés is.

Szabályozását tekintve lehet direkt kapcsolású, termosztáttal helyiségenként állítható, akár  telefonon keresztüli, vagy éppen központi vezérlésű is.

Az infrapanelből kiáramló sugárzás tehát  közvetlenül a testeket melegítik, nem a levegőt. A levegő felmelegedése a másodlagos hőkibocsátás eredménye, amit a felmelegedett testek közvetítenek. Ezért hatékonyabb az infrapanel más fűtésfajtáknál, mert nincs közvetítőközeg.
A hagyományos fűtési módoknál a padlószint és a mennyezet közti hő különbség akár 8-10 oC is lehet, míg az infrapaneles fűtés esetében ez maximum 2 oC.


INFRAPANELEK ITT VÁSÁROLHATÓAK


infrafűtés, konvekciós fűtésAz infrafűtéssel fűthető területek lehetőségei szinte végtelenek. Kiválthatjuk vele a régi rossz hatásfokkal működő központi fűtésrendszerünket, konvektorokat, egyedi fűtéses tömblakások, társasházak rosszul vagy gyenge hatásfokkal működő költséges fűtési módjait. Ugyanígy tervezhetjük infrafűtéssel az újonnan épülő házakat, lakásokat, irodákat, raktárakat vagy éppen kisebb-nagyobb üzlethelyiségeinket.

Tavaszi – őszi időszakban mikor már, vagy még a lakás fűtési rendszere nem üzemel, a fürdőszobában zuhanyozás után szinte vacogunk. Megoldást jelenthet egy törölközőszárítós infrapanel vagy egy infratükör ami szakaszos kapcsolással, és alacsony energiaráfordítással teszi hihetetlenül komfortossá az adott helyiséget!

infrafutesbolt.hu


Webáruház készítés