ELEKTROMOS FŰTŐTESTEK FAJTÁI

Elektromos fűtőtestek fajtái, alapfogalmak

Az elektromos fűtőtestek fajtái sokszor kerülnek tisztázásra mindennapjaink során. Nagy a keveredés a fűtőpanel, konvekciós fűtés, infrapanel, sötétsugárzó, feketén sugárzó, hősugárzó, stb. terén…Sokan azt hiszik, hogy a norvég fűtőpanel az infrapanel, stb.

elektromos KONVEKTOR

konvektorAz elektromos konvektor neve elég rossz csengésű Magyarországon a gázkonvektorok miatt, de attól még az összes norvég elektromos fűtőtest (ADAX, ADAX NEO, GLAMOX) és a francia Atlantic alsóbb kategóriás fűtőtestjei is ide tartoznak. Magyarországon is a legelterjedtebb elektromos fűtés!

Konvekciós elven fűtenek, azaz hőáramlást keltenek úgy, hogy lamellás fűtőbetétjeikkel közvetlenül melegítik az oda áramló levegőt, mely helyébe újból hideg levegő áramlik. Egyszerűek, tartósak, saját termosztáttal rendelkeznek.

Fűtés közben maga a fűtőtest alig melegszik fel, alig érezzük, hogy honnan jön a meleg, nem sugározza a hőt.

Elhelyezésük mindig a falon (vagy közvetlenül a fal mellett) történik, a padlótól 10-20 cm-re. (sokszor keverik az infrapanellel)

elektromos (infra) FŰTŐPANEL

fűtőpanel infra soliusAz elektromos fűtőpanel nemcsak konvekciós, hanem infra elven is fűt, sőt elsősorban infra fűtés a jellemző!

Meleg levegős hőáramlás is létrejön, de itt érezzük, hogy maga a fűtőtest is fűt és sugározza a hőt (infrafűtés). Energiatakarékosabb, mint a sima konvektor (növeli a jó hőérzetet így letekerhetjük a termosztátot néhány fokkal), nagyobb belmagasságú (3m felett) lakások kedvelt és gazdaságos fűtése. Nincs a belmagasságon belüli komoly hőmérséklet különbség (pl. lenn 20 Cfok, a mennyezet alatt 30 cFok felett), egyenletes a hőeloszlás, nem fűti feleslegesen a levegőt, ami a mennyezet alatt rekedhet.

Az elterjedt elnevezéssel szemben a norvég fűtőtestek nem fűtőpanelek, fűtőpanel pl. a francia Atlantic Solius Neo Digital fűtőtestje.

Elhelyezése szintén a falon történik, de már rakható feljebb (hasmagasság), mert az infrafűtő panel rész így is felfűti az alsóbb részeket a szobában.

Azért szerethető fűtés a fenti előnyökön kívül, mert hőérzetben nagyon hasonlít pl. egy cserépkályha vagy tömegkályha fűtési mechanizmusához.

elektromos fűtőtestek fajtái: RADIÁTOR

radiátor elektromosSajnos van olyan forgalmazó, aki minden elektromos fűtőtestjét radiátornak hívja, pedig az elnevezéshez a konvekciós + infrafűtés jelleg mellett hőtároló képesség is tartozik.A hőtárolás fontossága abban rejlik, hogy a készülékből áradó meleget folyamatosan érezzük. Nemcsak akkor, amikor a termosztát bekapcsolva tartja a fűtőbetéte, hanem akkor is,amikor szünet van. Így a komfortérzet itt a legmagasabb. (Nem lüktetve fűt!)

Ilyet a mostani itthoni választékból csak a francia Atlantic Nirvana vagy a drágább Atlantic fűtőtestek tudnak. Falon helyezzük el, precíz termosztát és alumínium ház jellemzi.

Az elektromos radiátorok hőtárolása nem azért van, hogy vezérelt árammal is lehessen használni! A kompozit lemez vagy öntöttvas hőtároló egységek használatával és megfelelő vezérlésével egy nagyon kellemes, állandó melegérzetet kapunk.

A termosztát ki- és bekapcsolása következtében a radiátor nem változtatja számottevően a hőmérsékletét, a hőtároló egység akkor is biztosítja a meleg leadását, amikor a készülék nem működik.

“Gentle Heating” – folyamatos, kellemes melegérzet


elektromos fűtőtestek fajtái: INFRAPANEL

A legtöbb vitát generáló fűtőtest! Egy bekeretezett fehér képre hasonlít, amit majdnem mindig a mennyezeten helyezünk el, mert infrafűtése miatt (nem a levegőt fűti) a hő nem marad a mennyezet alatt, hanem a panel lesugározza azt az alsó régiókba is.

Felületi hőmérséklete 90-115 C fok lehet, általában egy helyiségbe nem elég egy infrapanel, rendszert kell tervezni külön termosztáttal.

Csak ott nem működik megfelelően, ahol nem jól van tervezve!

A helytelen reklámoktól “elkábítva” sokan alulméretezik a fűtést, elvárva a teljes komfortot. Sokszor kerestek már meg azzal, hogy 15-20 m2 szobába 4-500W -os infrapanelt gondoltak elegendőnek.

Az ilyen alulméretezett helyiségben az az egy kis panel állandóan működik és tényleg csak ott van meleg, ahová lesugároz, az zónafűtésként működik.

Teljes fűtésre méretezve egy rendszer általában 5-6 órát megy naponta és természetesen nem csak alattuk van meleg, hiszen a berendezési tárgyak , épületszerkezetek tovább sugározzák a hőt és másodlagosan a szoba levegője, a termosztát által mért hőmérséklet is beáll a kívánt szintre.


INFRAFŰTÉSSEL FOGLALKOZÓ SAJÁT HONLAPUNK ITT!


infra HŐSUGÁRZÓ

infra hősugárzó

Az infra hősugárzók fénykibocsátás mellett (vonalizzós működés) sugároznak infra sugarakat.

Működésük hasonló az infra lámpához, éttermek teraszán is gyakran találkozhatunk velük.

Gyakran használatos kisebb műhelyekben, sátrakban helyi fűtésre (zónafűtés).

Előnyük, hogy bekapcsolás után azonnal megvan a meleg hőérzet!

Falon elhelyezve kb. 2,2 – 2,4 m magasban, állványon vagy mennyezetről belógatva is működhetnek.


infra SÖTÉTSUGÁRZÓ (feketén sugárzó)

infra sötétsugárzóAhogy nevük is mutatja, fény nélkül sugároznak az infra tartományban. Itt legtöbbször egy elegáns alumínium (egyenes vagy íves) fémfelület a kibocsátó elem.

Felületi hőmérsékletük 250-350 Cfok között lehet.

Optimális elhelyezés falon 2-2,5 m magasban vagy belógatva.

Jóval lassabban “indulnak” be, mint a vonalizzós sugárzók, de 5-10 perc alatt itt is meleg van!

Zónafűtésre és főfűtésre is alkalmasak, tartósak, nincs zavaró fényhatás, egy készülékben nagy teljesítmény összpontosul, létezik 3200W fűtőtest is.

 

Webáruház készítés