Hogyan döntsünk a különböző elektromos fűtések fajtái között?

Elektromos fűtések fajtái között hogyan döntsünk?

Elektromos fűtések fajtái között milyen szempontokat érdemes figyelembe venni és összehasonlítani a saját elvárásaival, lehetőségeivel, elsősorban most lakásfűtésnél?

Beruházási költség, mennyibe is kerül a fűtésrendszer kialakítása

Elektromos fűtések legegyszerűbb típusa, az elektromos konvektoros rendszer a legkisebb beruházási költséggel is jár. Indulónak vehetjük az ATLANTIC F19D és F119D szériákat, melyek mobil kialakításúak a 2018-as ERP szabványok miatt, aztán jön az F129D programtermosztátos verzió falikonzolos szerelhetőséggel. Legyen az induló rendszer ára 1 egység.

Árban valahol itt kapcsolódik be a norvég GLAMOX majd az ADAX NEO, CLEA, BEHA majd a csúcs norvég verzió a WIFI-s ADAX NEO WIFI. Itt már az 1,5 egység beruházással számolhatunk.

A következő lépcsőfok az elektromos fűtőpaneles rendszer kb. 2 egység árával. Ilyen panel az ATLANTIC SOLIUS ECODOMO és LCD fűtőpanel.

Atlantic Maradja elektromos radiátor

3-6 egységes árral az elektromos radiátorokat találjuk (hőtárolás, infrafűtés, konvekciós fűtés), pl. Atlantic Nirvana és a drágább Atlantic radiátorok. (ezek a fűtőtestek már mindent tudnak esztétikai, fogyasztási, komfortérzetbeli szempontok alapján is)

Elektromos infrapanelek, infrapanel rendszerek bekerülési ára bizony a komoly munkadíjjal együtt könnyedén elérheti az 5-6 egységet is (nyilván ez a helyiség nagyságától is függ).

Pl. ha egy 20 m2-es normál belmagasságú és hőszigetelésű helyiséget korrekten meg szeretnénk csinálni mennyezeti infrapaneles fűtéssel, akkor 4 db 500W infrapanel, ehhez szükséges 16A-es termosztát plusz munkadíj ára 250.000.-ft is lehet…

A kiépítés gyorsasága, munkaerő igénye, elhelyezés

Itt egyértelműen a fali fűtőtestek, konvektorok, fűtőpanelek, radiátorok a nyerőek, hiszen néhány tipli és csavar segítségével egy lakás “fűtésszerelése” 1-2 óra alatt kész van. A felrakás után az egyszerűbbek a dugvillájuk bedugása után azonnal használhatóak, vagy direkt bekötést alkalmazhatunk. Beszereléshez nem is szükséges semmilyen szakember, ha a falban lévő vezetékek és a hálózat áramkapacitása rendben van.

Infrapaneles rendszer mennyezeten történő elhelyezésénél már jóval komolyabb a munkaerőigény, hiszen az egyes paneleket helyiségenként össze kell kötni és termosztátba bekötni. Utólagos kialakításnál ez elég problémás, kábelcsatornázással oldható csak meg nem túl esztétikusan.

Ha a falon nincs lehetőség a fűtőtesteket elhelyezni, akkor viszont csak ez a lehetőség marad!

Komfortérzet

A konvekciós fűtőtestek (elektromos konvektorok) ventilátor nélküli, kellemes meleg levegős keringetésével indulhatunk. Itt a fűtőtest gyakorlatilag nem ad meleget, csak a levegőt melegíti a kívánt hőfokra, a helyiségen belül egy hengerszerű, finom légáramlást létrehozva.

A fali fűtőpanelek (Solius pl. ) már sugározzák is a hőenergiát, azaz a konvekciós keringés mellett érezzük is, hogy honnan jön a meleg, hasonlóan egy cserépkályhához vagy akár egy kandallóhoz. Nagyon sok Vevőnknek ez a tulajdonság hiányzik legjobban, hiszen egy norvég fűtőpanelhez bizony hiába húzódunk közelebb, melegebbet nem fogunk érezni!

Én ezt mondanám az egyik legkellemesebb komfortérzetnek, hiszen az ember ősidők óta hozzá van szokva ehhez a fűtésformához.

Az infrapanelek fenntről érkező infrasugárzása sokakat zavar, hiszen a fejünk kapja először a meleget, bár kétségtelen, hogy a jó hőérzet miatt itt is alacsony a fogyasztás.

Elektromos fűtések fajtáinak fogyasztása

Sorrendben:

  • mechanikus termosztátos elektromos konvektor (Atlantic F19D, ADAX VP KT,..)
  • elektronikus termosztátos, de még tekerős konvektor (Atlantic F119D, Glamox ET)
  • programtermosztátos elektromos konvektorok (Atlantic F120D, Glamox GDT, ADAX NEO, ADAX NEO WIFI)
  • infrapaneles rendszerek
  • elektromos fűtőpanelek (Atlantic Solius NEO DIGITAL és WIFI)
  • elektromos radiátorok (Atlantic Nirvana, Galapagos, Maradja)

Ha kiindulásnak az alap (mechanikus termosztátos) elektromos konvektorokat tekintjük, akkor a lista végére eljuthatunk akár a 30-40%-os megtakarításig.Speciális honlapunk, mely kérdezz-felelek felépítésben segít megtalálni a nekünk legmegfelelőbb fűtésrendszert:

FUTES1x1.hu (katt ide)


Webáruház készítés